Reklama
 
Blog | Tomáš Zahradník

Jak nechodit do školy aneb Víte, jak snadno a zadarmo podporovat nadané žáky?

Škola Vás nebaví, trávíte v ní většinu času, ale rádi byste dělali něco navíc? Jediné dobré řešení je domluvit se s ředitelem školy, aby Vám udělil individuální studijní plán (ISP).

Jak si ISP zařídit?

Podle legislativy musíte ředitele přesvědčit, že jste mimořádně nadaný a máte chuť svůj talent rozvíjet mimo školu. V praxi postačí, když si sepíšete vzdělávací činnosti, kterých byste se během roku chtěli účastnit, a přijdete do ředitelny s tím, že na ně bohužel nemáte čas a potřebujete uvolnění z hodin. K tomu slíbíte, že budete pravidelně chodit na testy a zkoušení a Váš prospěch se drasticky nezhorší. Pokud zapůsobíte důvěryhodně, ředitel Vás snad rád podpoří.

Reklama

Jaké činnosti do seznamu zařadit?

Vedení školy uvítá, pokud se zúčastníte Středoškolské odborné činnosti. Je to soutěž prestižní a uděláte škole skvělou propagaci. Neméně dobrá příležitost je to pro Vaše vzdělání. Další činnosti záleží na oboru, o který se zajímáte. Na technické obory jsou skvělé korespondenční semináře a dlouhodobé soutěže, na humanitní třeba online kurzy či různé simulace. Je toho spousta, podívejte se na www.prostredoskolaky.cz a www.mimoskolu.cz. Za zkoušku stojí i práce v neziskové organizaci, dobrovolnictví či vlastní projekt. Pokuste se mít alespoň jednu činnost prezenční, tzn. chodit pravidelně za svým mentorem či na pracoviště. Je to lepší důvod k udělení ISP, než když budete studovat pouze sami doma.

Co doporučuji?

Nejprve požádejte o ISP na půl roku a uvidíte, jak se osvědčí. Po skončení řediteli doložte, že jste své cíle splnil (reference od mentora, diplom, certifikát apod.).

Začněte už v 1. nebo 2. ročníku SŠ. Na předměty, které Vás baví a na které máte dobrého učitele, choďte nadále. Není dobré si učitele rozházet. Ve 3. ročníku je potřeba chodit alespoň na předměty, ze kterých budete maturovat. Na 4. ročník Vám ISP asi nedají.

Pravidelně se spolužáků ptejte, co se ve škole dělo, sbírejte si zápisky a dělejte domácí úkoly. Neustále mějte na paměti, že jste ISP nedostal proto, abyste školu flákali, ale proto, že ji dokážete zvládnout snadněji. Hlídejte si, že máte dostatečně známek ke klasifikaci.

Pokud jste nebyl v daný den ve škole, nepohybujte se v jejím okolí. Nestojí Vám to za to učitelům či žákům vysvětlovat, proč místo výuky jezdíte na kole.

 

Uvidíte, že mít „individuál“ se vyplatí. Naučíte se organizovat svůj čas, získáte nové dovednosti a znalosti ve zvoleném oboru a dostanete se do kontaktu s novými lidmi.

Přeji hodně štěstí a odvahy. 😉